;

Az Avana Egyesület és a Zsoldos Péter-díj

A Zsoldos Péter-díj címke alatt a Wikipédián ezzel a néhány sorral találkozhatunk:
„A Zsoldos Péter-díj egy magyar irodalmi díj, amelyet évente ítélnek oda a science-fiction műfajban elért teljesítményért. A díjat 1998-ban alapította az Avana Egyesület és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata. A díj nevét Zsoldos Péter íróról kapta.”

Talán sokan nem tudják, de a díjat valóban az Avana Egyesület alapította Salgótarján Önkormányzatával közösen. Az egyesület vállalta minden évben a lebonyolítást, a pályáztatást, a köteles példányok begyűjtését, logisztikáját, a zsűriztetést, a díjátadó megszervezését, és az egész esemény koordinálását. Salgótarján adta kezdetben a díj mellé járó pénzjutalmat (aztán a város kiszállt a szponzorációból, és az egyesület vállalta át a szponzorkeresést, később magát a szponzorálást is), a Zsoldos-család pedig legyártatta a díjátadóra a plakettet, amit átadhattunk a győztesnek.

Az egyesület egyedül, önállóan, a legjobb tudása szerint gondozta a díjat, próbálta formálni, aktualizálni, és nevelgetni, mivel a Zsoldos Péter-díj az Avana Egyesület nagy projektje, édesgyermeke volt… egészen 2019-ig.

2019-ben a Zsoldos-család úgy döntött, hogy az egyesület által alapított díjat ők szeretnék tovább gondozni – a Zsoldos-család tájékoztatása szerint – a Petőfi Irodalmi Múzeummal közreműködve.

A bejelentés eléggé meglepett bennünket, hiszen a díjat mi alapítottuk, mi gondoztuk több mint 20 éven át. De tudomásul vesszük a Zsoldos-család döntését, mivel úgy véljük, hogy Zsoldos Péter nevéhez, emlékéhez nem lenne méltó, ha az egyesület bármiféle igényt támasztana a díjjal kapcsolatban, így jó szülő módjára elengedjük a díjat, hogy az járhassa a saját útját.

Mivel a díj további sorsát nem alakíthatjuk, így az egyesület továbblépett, és 2020. április 23-án, a könyv és a szerzői jogok világnapján alapítottunk egy új díjat, amelyet Monolit-díjnak neveztünk el. A díjat a zsáner szereplőivel, írókkal, kritikusokkal, olvasókkal, rajongókkal beszélgetve alakítottuk ki.

Reményeink szerint a sci-fi zsáner minden résztvevője nyerni fog egy új sci-fi irodalmi díj megjelenésével.

A Zsoldos Péter-díjnak, korábbi gyermekünknek pedig sok szerencsét és sikert kívánunk a maga útján!

Avana Egyesület