;

Bemutatkozás

Kattints ide az Alapszabály letöltéséhez.

Avana Egyesület

 Az Avana egyesületet 1997-ben alapították meg a sci-fi műfaj rajongói.

Az egyesület célja az volt, hogy összegyűjtse és támogassa a tudományos-fantasztikus műfajt kedvelő irodalmi és képzőművészeti alkotókat, illetve az érdeklődőket.

Az egyesület tagjai 21 éve töretlenül dolgoznak az alapításkor meghatározott célokért.

 – 1998-tól kezdve az Avana Egyesület szervezésében, minden évben megrendezésre kerül a HungaroCon országos sci-fi találkozó, amely Magyarországon a legnagyobb ilyen témájú rendezvény. A HungaroCon
látogatottsága 2017-ben elérte az ezer főt. A rendezvényen az ismeretterjesztő előadásokon túl hagyomá-
nyosan vannak fórumok, kiállítások, szervezeti bemutatkozások, író-olvasó találkozók, írástechnikai és irodalmi előadások, díjátadók, közösségépítő programok.

 – Az egyesület a Zsoldos családdal közösen megalapította, és 21 éve minden évben kiadja a Zsoldos Péter-díjat, ezzel is megemlékezve az egyik legjelentősebb magyar sci-fi íróról, akinek az Avana Egyesület a nevét is köszönheti. A díjra az előző évben megjelent sci-fi regényeket és novellákat lehet benevezni. Öt tagú szakmai zsűri bírálja el a pályaműveket, és dönt az első helyezettről. A legjobb mű szerzője emlékplakettet kap, és jelentős pénzdíjban részesül.

 – Az egyesület igyekszik ösztönözni a kezdő írókat, ezért minden évben kiírja a Preyer Hugó pályázatot, egy olyan író-szerkesztő emlékére, aki nagyon sokat foglalkozott tehetségkutatással és kezdő írók mentorálásával. A pályázatra új, máshová be nem nyújtott, sci-fi témájú novellákat adhatnak be kezdő alkotók. A pályázatokat egy háromfős zsűri pontozással bírálja el. Az 1.-3. helyezett alkotót az Avana Egyesület jutalomban részesíti. A pályázaton azok vehetnek részt, akik önálló kötettel még nem rendelkeznek.

 – Az egyesület 2008 óta hirdet képregény illetve illusztráció pályázatot.

 – Az egyesület első saját munkája volt az Avana Arcképcsarnok irodalmi és ismeretterjesztő kiadvány,
amely 2009-ig évente 4-5 alkalommal jelent meg.

 – 10 éven keresztül évi két alkalommal, az Egyesület szerkesztésében kiadásra került az Új Galaxis sci-fi antológia, amely nem csak már ismerté vált íróknak, hanem kiemelkedően jó kezdő szerzőknek nyújtott publikálási lehetőséget. Nagyon sok tehetséges kezdő szerző számára volt ez az első alkalom, hogy profi szerkesztővel dolgozzon együtt, és megismerkedjen a könyvkiadás folyamatával.

 – 2016-ban újraindítottuk a scifi.hu weboldalt, amely kapcsolatot tart a társoldalakkal, és saját cikkeivel, film, illetve könyvajánlóival és recenzióival, mára meghatározója lett a hazai sci-fi kultúrának.

 – 2017-ben elindítottunk egy új, Avana fantasztikus könyvek című antológiasorozatot, melynek első kiadványa megemlékezés Zsoldos Péter halálának 20. évfordulójáról.